Webdesign és arculatépítés
Kategória

Amit a pajzsmirigy működéséről tudni kell

A pajzsmirigy felépítése

A pajzsmirigy felépítése

Az emberi szervezet egy finoman „összerakott” és precízen hangolt egység. Minden szervnek, belső elválasztású mirigynek, minden sejtnek megvan a maga jól meghatározott szerepe. A pajzsmirigy, ez a kevésbé ismert szervünk a nyaki tájékon helyezkedik el és normális működése esetén, tudomás sem szerzünk a létezéséről.

Szerepe elsődlegesen a szervezet anyagcseréjének szabályozásában van, de abban nagyon fontos. A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezet összes sejtjének működését szabályozzák. Alapvetően a sejtek oxigén felvételét segítik elő, ezáltal a táplálékkal felvett zsírok, szénhidrátok, fehérjék sejtszintű hasznosítását szabályozzák. Bár a hormonok a szervezet összes sejtjén ugyanezt a hatást fejtik ki, ennek következményei bizonyos szervek esetén különösen szembetűnőek.

Például a kismamák testében fejlődő magzat testi és idegrendszeri fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen a pajzsmirigy hormon, ellenkező esetben súlyos rendellenességek fordulhatnak elő, amelyek akár tartós károkat is okozhatnak. A pajzsmirigy tehát fontosabb szerv, mint első ránézésre tűnik, így lényeges odafigyelni mind az esetleges túltengésre, mind pedig az alulműködésre.

Mindkét esetben speciális tünetek árulják el, hogy gond van, a kezelést pedig szakemberre kell bízni. Amit mi tehetünk a két szélsőséges működési helyzet elkerülésére, a megfelelő jódbevitel, illetve a változatos étkezés és a lehetőség szerinti stressztől mentes életmód. Ha ezekre nincs lehetőségünk, a rendszeres szűrővizsgálat a megelőzés legjobb módszere.

Print Friendly, PDF & Email