Webdesign és arculatépítés
Kategóriák

A büntetőügyvéd szerepe kulcsfontosságú

A büntetőügyvéd és védőügyvéd szerepe

A büntetőügyvéd és védőügyvéd szerepe

Nem kérdéses, hogy a megfelelő büntetőügyvéd kiválasztása egy per kezdetekor óriási szerepet játszik az ügy további alakulásában. Éppen ezért fontos, hogy a választás minden esetben körültekintő és alapos legyen. Alapvető követelmény, hogy az adott ügyvéd tökéletesen tájékozott legyen a büntetőjogban, ugyanis e-nélkül a kritérium nélkül szinte garantált a veszteség, ahogy anyagi szempontból, úgy az ügy végkimenetelét tekintve is.

Már az idézés kézhezvétele után fontos a megfelelő büntetőügyvéd kiválasztása, mivel a szakember jelenléte az ügy kezdeti stádiumában is nélkülözhetetlen. Ugyanakkor a kiválasztásnál elsődlegesen a tapasztalatot érdemes előtérbe helyezni. Itt természetesen nem az általános ügyvédi tapasztalatról beszélünk, hanem az adott szakterületen eltöltött évekről. Értelemszerűen inkább azt a szakembert kell kiválasztani, akik az adott szakterületen kevesebb ideig munkálkodott, mint azt, aki több időt töltött egy teljesen más szakterületen.

Emellett fontos a kreatív hozzáállás, s az egyedi helyzetek optimális kezelése is. A büntetőjogban szinte alig fordulnak elő ugyanolyan esetek, így ezek mind egyedi elbírálás alá esnek, s ehhez a védőügyvédnek is minden esetben alkalmazkodnia kell. A találékonyság ilyenkor akár a büntetés mértékét, vagy az ügy végkimenetelének teljes megváltoztatását is jelentheti, ami mindenképp fontos tényező. Az elsődleges cél tehát a nyomozó hatóságok gyanúsításainak kétségessé tétele, ezt a feladatot viszont hatékonyan, csak egy profi védőügyvéd képes ellátni!

Ugyanakkor az ügy alakulását a vádlott hozzáállása és cselekedetei is nagyban befolyásolhatják. Fontos tudni, hogy a nyomozó hatóságok tagjainak elsődleges célja a beismerő vallomás kicsikarása, így a hatóságok tagjaira nem szabad segítőként tekinteni. A büntetőperekben kizárólag az ügyvéd tölti be ezt a szerepet. Fontos tehát, hogy a vádlott, vagy gyanúsított minden esetben tisztában legyen azzal, hogy az ügyvéd az egyetlen ember, aki segíthet a bajban. Éppen ezért a vádlottnak érdemes élnie a hallgatás jogával, sőt!

Print Friendly, PDF & Email