Melyik országokban kötelező a téli gumi 7 fok alatt?

Ajánlott a téli gumi használata

Akik rendelkeznek valamilyen járművel, azok bizonyára tudják, hogyha jön a hideg időszak, akkor a gumicsere elkerülhetetlen. Tulajdonképpen 7°C fok alatt ajánlott a téli gumi. Elsősorban nem azért mert megbüntetnek, hiszen nem szavazták meg az erre vonatkozó törvényjavaslatot, így nem szabhatnak ki bírságot, még akkor sem, ha már havazott és még mindig nem került fel a felniinkre a téli változat. Mindenekelőtt a saját és gépkocsink épsége miatt ajánlott megejteni a cserét. Hogyan kell érteni ezt a 7°C fokos szabályt?

Nem arra kell gondolni, hogy az első olyan őszi napon, amikor a hőmérő 7°C fokot vagy ennél kisebb értéket mutat, akkor rögtön el kell kocsikázni a szervizbe, hogy a téli gumi felkerüljön a nyári helyére. Erre csak abban az esetben kell sort keríteni, ha a hőmérő folyamatosan 7°C fokot vagy ez alatti értéket mutat. Köztudottan a téli gumi is csúszik a jégen, abban viszont eltér a nyáritól, hogy a latyakos és havas úton segít megőrizni az autó stabilitását, tehát nem fogunk szánkózni vagy korcsolyázni a gépkocsival az úttesten. Bár Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, ez nem azt jelenti, hogy az európai országokban sehol nem kötelező. Ezt nem árt tudni, főleg ha télen utazunk külföldre. Ausztriában, Szerbiában, Olaszországban, Horvátország, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Finnországban, Lettországban, Litvániában, Észtországban, Svédországban és Norvégiában kötelező a téli gumi használata. Ellenkező esetben bírságokra lehet számítani.

Belgiumban, Dániában, Hollandiában, Oroszországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Svájcban, Németországban. Luxemburgban és Franciaországban nem kötelező a téli gumi használata, azonban ezekben az országokban is, ha télen a nyári gumik miatt okoz valaki balesetet vagy torlódást az úton, arra jelentős bírságot szabnak ki. Tehát, bár a legtöbb európai országban nem kötelező, mégis ajánlott a téli gumik használata, így jobb, ha mi is ilyenekkel indulunk útnak a hidegebb hónapokban, különben a zsebünk meg a kocsink bánja majd!