Webdesign és arculatépítés
Kategóriák

Tudnivalók a számítógépes grafikáról

A grafika fokozatosan alakult ki

A grafika fokozatosan alakult ki

Az első időszakban még egyáltalán nem volt grafikai ábrázolás a számítógépeken, ez a megjelenési forma csak később alakult ki. Az első időszakban mindent kizárólag számok, illetve betűk segítségével fejeztek ki. Szerencsére megvolt a fantázia a tervezőkben, így elkezdtek gondolkodni a különböző megjelenítési lehetőségeken, amelyek nemcsak látvány szempontjából nyújtottak volna többet. Így előbb a vonalak, majd más formák is megjelentek, ami azt eredményezte, hogy létrejött a kétdimenziós ábrázolás, ami a számítógépes grafika „atyjának” is tekinthető akár.

 

A számítógépek folyamatosan fejlődtek, új lehetőségek nyíltak meg, a rohamos fejlődés pedig egészen odáig vezetett, hogy a grafika háromdimenziós változata is megjelent, ami rengeteg újabb kaput nyitott meg ezen a területen. A számítógépek grafikai tudásának fejlesztése már nem feltétlenül katonai cél volt, mint korábban minden szintű fejlesztés, hanem a szórakoztatóipar gerjesztette a legnagyobb mértékben a növekedést ezen a területen. A számítógépes játékoknak természetesen szórakoztatási céljuk volt, azonban ezek sokkal korábban megjelentek a háromdimenziós megjelenítésnél, hiszen az elején szöveges rendszerrel működtek.

 

Az igény egyre nagyobb lett, így egyre nagyobb szükség volt a szép, érdekes, látványos játékok kifejlesztésére, emiatt pedig a fejlesztők is nagyobb ütemben kezdtek dolgozni. Egyértelműen a játékok és a szórakoztatóipar voltak azok, ami miatt jelentős mértékben kezdett fejlődni a grafika, az 1980-as években a 2D játékok tettek szert világhírre, majd nem sokkal később a 3D játékok is megjelentek.

Print Friendly, PDF & Email